Op bezoek bij Rolf

 

Deze maal waren we op bezoek bij Rolf en Anna Wauben, gelijk bij binnenkomst werd ons duidelijk dat we hier te maken hebben met twee grote dierenliefhebbers.
Naast de vogels van Rolf is het Anna die een grote liefhebster is van konijnen en cavia’s.
Ook aan Rolf stelde we de vraag, hoe en op welke wijze ben jij met vogels in aanraking gekomen.
Het waren een Oom en Tante uit Nieuwegein die een volière in de tuin hadden, deze familieleden waren ook nog bestuurslid van de toenmalige vogelvereniging Driebergen.
De volière trok, als Rolf in Nieuwegein was, altijd zijn aandacht, erg leuk om naar te kijken.
Ook de vader van Rolf vond dit wel leuk en is op een gegeven moment lid van genoemde vogelvereniging geworden. Dus moest er een volière gebouwd worden.
De eerste vogels die in huize Wauben werden gehouden waren Glosters, Rolf kon niet wachten tot de vogels eieren gingen leggen, hij keek als ware de vogels de eieren de kont uit, hij had ook toen al weinig geduld.
Op een van zijn verjaardagen kwamen Oom en Tante aan met een koppel Recessief witte kanaries. Broedkooien werden gebouwd en er kon gewerkt gaan worden aan uitbreiding van het vogel bestand.
Rolf was inmiddels jeugdlid bij de vereniging in Driebergen geworden en deed door te vragen, te kijken en te luisteren de nodige ervaring op.
En ja hoor, er kwamen jonge kanaries, maar Rolf wilde er meer dus werden de jonge bij de ouders weggehaald zodat de ouders  weer aan een volgend legsel konden beginnen.
Veel te vroeg weggehaald want ze konden nog lang niet zelfstandig eten.
Ongeduldig als hij was werden de kanaries ingeruild voor een koppel Splendid en ja hoor dit ging beter, de eerste ronde vier  jongen en de tweede ronde vijf jongen.
Er werd een geboorte kaartje naar de Oom en Tante gestuurd, zij waren het immers die Rolf enthousiast voor vogels hadden gemaakt.
Hij had de smaak te pakken, er werd een volière gebouwd en er werden extra broedkooien in elkaar gezet .Maar op een gegeven moment gingen er jonge en oude vogels dood, oorzaak waarschijnlijk vocht en tocht.
Maar in 1996 was er toch succes, Rolf werd jeugdkampioen in Drieberen met een Splendid die 89 punten behaalde. Maar we schreven het al eerder, geduld was niet Rolf’s grootste eigenschap, alle Splendids werden opgeruimd.
De keuze viel nu op agaporniden en via Ernst Haaksman kwam er een koppel waar in twee rondes tien jongen mee werden gekweekt. Ingezonden op de tentoonstelling maar na de keuring gaven de keurbriefjes geen reden tot juichen. Vogels te klein en koppen niet rood genoeg, teleurstelling alom. Op enig moment ontstond de relatie met Anna en werd een punt gezet achter de vogelhobby, later bleek dit een rustpauze te zijn.
Ze gingen zelfstandig wonen op een flat en samen hadden ze bedacht dat ze eerst maar eens een jaar of vijf op de flat gingen wonen en dan maar eens uit gaan kijken naar een geschikt huis met een tuin waar een volière gebouwd zou kunnen worden.
Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, er werd ruimte in een van de kamers gemaakt voor de bouw van vluchtjes en een paar broedkooien.
Via Gert Jan Linnenbank werden er tropen aangeschaft, zebravinken, bandvinken en loodbekjes, maar dit ‘kleine’ spul was het toch ook niet.
Het werden nu  grasparkieten, maar wat bleek er zaten naar Rolf zijn zin teveel kleurslagen in één vogel, het leken wel toverballen.Grasparkieten weg en opnieuw een koppel Splendis aangeschaft maar hiervan was de man zo fanatiek dat de pop het niet overleefde, nieuwe pop aangeschaft en weer het zelfde liedje, pop dood. Valkparkieten heeft hij gehad maar ook dit was het niet.
Uiteindelijk leek Rolf zijn draai te hebben gevonden, Forpussen dat leek hem wel wat en ja hoor tot op de dag van vandaag kweekt hij met heel veel liefde en inzet met deze leuke en mooie vogels. Hij is ook lid van de forpus speciaal club geworden. Naast de forpussen kweek hij nu ook Chatarina’s. Op het moment dat wij bij Rolf op bezoek waren, waren er diversen broedblokken bezet en vlogen de eerste jongen rond. Rolf heeft veel geëxperimenteerd, had in het verleden weinig of geen geduld, wij hebben de indruk dat hij hier veel van heeft geleerd en hij weet nu ook dat geduld in onze hobby een schone zaak is. Tot slot, we weten inmiddels dat Rolf naast zijn vogels ook een fanatiek computerfreak is.
Voor onze vereniging heeft hij mooie en informatieve website in elkaar gezet, deze site is recentelijk weer geheel door hem geüpdate.
Kijkt u zelf eens en laat dan gelijk uw mening weten via het gastenboek op de site.
Heeft u vragen op en of aanmerkingen over de site spreek Rolf  hier dan  op een van de verenigingavonden op aan. We schreven het bij de aanvang, we waren op bezoek bij twee mensen die volop van hun dieren genieten.
Rolf en Anna bedankt voor de gastvrijheid.

 

 

Copyright Information | 2011 | www.vogelverenigingdebilt-bilthoven